ZİHNİNİZDE BİR YETENEĞİN PRATİĞİNİ YAPMAK SİZİ ONDA DAHA İYİ YAPAR MI?

Eğer onda gerçekten iyiyseniz.

Arizona Cardinals amerikan futbolu takımının oyun kurucusu Carson Palmer birkaç yıl önce dirseğini sakatladığında futboldan bir hafta uzak kaldı. Ancak Palmer kafasının içinde her gün pratik yaptı. Görünüşe bakılırsa pratikler işe yaradı. Takip eden haftasonunda oynanan maçta Palmer kariyerindeki en iyi oyunu yaptı.

100 yıldan daha uzun süredir bilim adamları zihin antrenmanlarının nasıl işe yaradığını çözmeye çalışıyordu. 1930’larda araştırmacılar insan bir eylemi zihninde canlandırdığında beynin kaslara zayıf  sinyaller gönderdiğini buldu. Bu sinyaller kasları kasacak kadar güçlü değil fakat vücudun antrenman yapmasına yardımcı oluyor. Ek olarak zihinsel pratik, kafamızın içinde bir tarif oluşturarak belirli bir yetenek için bize adeta rehberlik ediyor.

Spor psikologları dart atmak, hokkabazlık ve step dansı gibi yetenekler üzerinde hayali ve fiziksel pratiği kıyaslayan yüzlerce çalışma yaptılar. Araştırma genel hatlarıyla gösteriyor ki zihinsel antrenman gerçekten işe yarıyor. 2012’de yapılan bir çalışmada 32 amatör golfçü grubu ellerinde yalnızca golf sopasını tutarak topa vuruyormuş gibi canlandırma yapan başka bir grupla kıyaslandı. Aynı antrenman şartlarında çalışan iki grup da atışlarını iyileştirerek deliğe 4 inç daha fazla yaklaştılar.

Canlandırmanın gerçekliğe göre üstünlükleri var: Bunu her yerde yapabilirsiniz, sakatken bile. Güvenlidir, örneğin riski yüksek olan jimnastik ve cerrahi operasyonlar için önemli bir avantajdır. Ve bunun pratiğini fiziksel yorgunluk sizi sınırlamayacağı için uzun süreler yapabilirsiniz. Ancak bu canlandırmanın kolay olduğu anlamına gelmiyor. İrlanda Limerick Üniversitesi spor psikoloğu Tadhg MacIntyre olimpik seviyede atletlerle laboratuvar ortamında iki saat boyunca zihinde canlandırma egzersizleri yaptığını ve antrenman sonunda sporcuların kesinlikle yorulduklarını söylüyor.

Ancak bu herkeste işe yaramıyor. Eğer acemiyseniz bu sizi negatif yönde etkileyebilir. Örneğin bir serbest atışı canlandıracaksanız ve düzgün atış ve formun nasıl olduğunu bilmiyorsanız devamlı yanlış şeyi zihninizde tekrarlayıp yeteneğinizi köreltirsiniz.

 

Yorum bırakın